Chleb pszenno - ryżowy

0 (0 ocen)

Pyszny chleb na śniadanie lub kolację

Składniki:


  • 450 g pszennej typ 750
    150 g mąki ryżowej
    8 g suszonych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
    4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
    300 ml ciepłej wody ( nie za zimnej, nie za gorącej )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno - ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać obie mąki, cukier, sól i drożdże.
    Wymieszać składniki a potem wlać wodę i olej i ponownie wymieszać.
    Wyrobić ciasto ( gdybyście nie mieli mąki typ 750 a na przykład 500 to może okazać się, że trzeba dosypać mąki albo dolać wody, bo każda mąka inaczej się zachowuje ).
    Ciasto oprószyć mąką i zostawić przykryte do wyrośnięcia.
    Gdy wyrośnie kilka razy złożyć je na pół obracając o 45 stopni.
    Potem tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować olejem i wysypać mąką.
    Z ciasta uformować bochenek zawijając łączenia do dołu, włożyć do formy,
  • 2. oprószyć mąką, lekko wyrównać do kształtu formy i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto rośnie nagrzać piekarnik do 200 stopni, na dno wstawić naczynie z wodą a gdy ciasto wyrośnie szybko naciąć wierzch na krzyż i wstawić formę do piekarnika.
    Chleb piec 35-40 minut a potem wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować