Chleb pszenno-razowy z garnka bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciepłą wodę wlewamy do miski,dodajemy drożdże,cukier,sól,ziarna,olej i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę razową,potem pszenną i mieszamy. miskę owijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia podsypujemy obficie blat mąką,wykładamy ciasto i chwilkę wyrabiamy.
Następnie do piekarnika wstawiamy naczynie w którym będziemy piec chleb i nastawiamy na 230 stopni. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni,ostrożnie wyciągamy naczynie żeby się nie poparzyć,wkładamy do niego ciasto,opcjonalnie posypujemy makiem i pieczemy. (oczywiście z pokrywą)
Po 25 minutach ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze około 20-25 minut. Chleb ma być złocisty.
Wyciągamy gorący chleb z naczynia i dajemy na jakąś kratkę by odparował
Komentarze