Chleb pszenno-żytni na maślance

4.5 (164 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

z odrobiną miodu. Z przepisami na chleb dużo eksperymentuję. Ten wyszedł niesamowity, o rustykalnym kształcie - okazał się to jeden z moich lepszych wypieków.

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • - zakwas żytni: 1 łyżka
    - mąka żytnia 550: 0.5 kilograma
    - mąka pszenna 550: 0.5 kilograma
    - sól: 1 łyżeczka
    - maślanka: 1 szklanka
    - miód: 1 łyżka
    - woda (ilość orientacyna): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Chleb pszenno-żytni na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie zaczynu na chleb. Rano, na półtora dnia przed planowanym wypiekiem chleba, do łyżki zakwasu (przepis na zakwas znajdziecie na tej stronie: http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas) dosypujemy 50 gram mąki żytniej 550 i 50 gram wody. Mieszamy i odstawiamy. Wieczorem oraz następnego dnia rano powtarzamy te samą czynność. W praktyce to może wyglądać tak: rano 9.00, wieczór 21.00 i znów rano 9.00. W tym czasie zaczyn zaczyna rosnąć, pojawiają się pęcherzyki powietrza.
  • 2. Uwaga - podany czas pieczenia chleba nie obejmuje przygotowania zaczynu, co trwa około 1,5 dnia.
  • 3. Około 12.00 zaczyn jest gotowy do użycia. Do większej miski wsypujemy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt zbite lub suche, dolewamy wody. Mąka żytnia lubi się kleić więc uwaga by nie przesadzić i dosypując mąki nie zrobić zbyt twardego ciasta. Uważamy jednak by ciasto nie było zbyt luźne, bo w trakcie rośnięcia rozpłynie się na blasze. Tę samą czynność możemy wykonać mikserem.
  • 4. Z ciasta formujemy jeden okrągły bochenek i umieszczamy na blasze do wyrośnięcia na około 3-4 godziny. Chleb powinien podwoić swoją objętość. Pod koniec rośnięcia nacinamy.
  • 5. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni pieczemy około 45 minut. Wyciągamy od razu z pieca i chłodzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować