Chleb razowy z suszonymi figami z orzechami laskowymi i cynamonem

0 (0 ocen)

Zdrowy chlebek z suszonymi figami, orzechami laskowymi i cynamonem. Nie należy do tych puszystych i leciutkich :D Bardzo mi zasmakował! Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    450 ml wody
    20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
    800 g mąki razowej
    80 ml miodu
    5-6 suszonych fig
    150 g orzechów laskowych
    2-3 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki mielonych goździków

    Dodatkowo:
    ziarna do posypania: słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane itp.
    1 jajko do posmarowania chleba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Desery

Chleb razowy z suszonymi figami z orzechami laskowymi i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką, solą, przyprawami, drobno pokrojonymi figami i orzechami laskowymi (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn!) Dodać miód oraz wodę i dobrze wyrobić- ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Z ciasta uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  • 2. Po tym czasie przełożyć ciasto do dużej formy keksówki (lub dwóch mniejszych) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Chlebek wysmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 200 st.C przez około 45 minut. Upieczony wyjąć z piekarnika i przestudzić. Smacznego! (inspiracja/ źródło: A navy kitchen)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże Orzechy Figi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować