Zdrowy chlebek z suszonymi figami, orzechami laskowymi i cynamonem. Nie należy do tych puszystych i leciutkich :D Bardzo mi zasmakował! Polecam!
Składniki:
Ciasto:
450 ml wody
20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
800 g mąki razowej
80 ml miodu
5-6 suszonych fig
150 g orzechów laskowych
2-3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonych goździków
Dodatkowo:
ziarna do posypania: słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane itp.
1 jajko do posmarowania chleba
Chleb razowy z suszonymi figami z orzechami laskowymi i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką, solą, przyprawami, drobno pokrojonymi figami i orzechami laskowymi (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn!) Dodać miód oraz wodę i dobrze wyrobić- ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Z ciasta uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
2.Po tym czasie przełożyć ciasto do dużej formy keksówki (lub dwóch mniejszych) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Chlebek wysmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 200 st.C przez około 45 minut. Upieczony wyjąć z piekarnika i przestudzić. Smacznego! (inspiracja/ źródło: A navy kitchen)
Komentarze