Pyszny, prosty do wykonania chlebek, dla wszystkich,,,wystarczy dobrze zamieszać.
40 min
Składniki:
40 dag maki pszennej do wyrobu chleba
400 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/8 kostki drożdży- kostka 100 g
oliwa z oliwek do posmarowania z wierzchu
Chleb śniadaniowy bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Drożdże pokruszyć do wody, wymieszać,dodać do mąki. Łyżką drewnianą dobrze wymieszać całe ciasto. Przykryć i odstawić na noc w temp. pokojowej. Po tym czasie ciasto połozyc na stolnicy z maką, delikatnie oprószyć mąką i uformować w kulę ,położyć w cieple miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podrosnie rozgrzewamy piekarnik, ciasto przekładamy do naczynia żaroodpornego, z wierzchu mozna ciasto wyrównać dłońmi zwilżonymi oliwą z oliwek. Przykryty chleb pieczemy ok 35 minut w 190 st, po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze ok 20-25 minut az chlebek ładnie sie zrumieni. Kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu chleba.
Komentarze