Chłodnik ogórkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Marzę o własnej restauracji, na razie mam własną stronę w serwisie internetowym. Gotuję przedewszystkim dla mojego syna.

Składniki:

  • ● 1/2 kg ogórków
    ● 3 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki, ale ja dodaję domowy)
    ● 2 szklanki mleka
    ● 6 cebul dymek lub 2 duże cebule
    ● 1 łyżka masła
    ● 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ● 2 łyżki śmietany 18-proc.
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chłodnik ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy, obieramy
    i kroimy w kostkę. Cebule obieramy
    i bardzo drobno kroimy.
  • Chłodnik ogórkowy 2. W garnku topimy masło, wrzucamy
    cebulę i chwilę smażymy
    (aż się zeszkli). Zalewamy wywarem
    warzywnym, wkładamy pokrojone
    ogórki i doprawiamy do
    smaku solą. Gotujemy do miękkości,
    a następnie przecieramy
    przez sito lub miksujemy.
  • 3. Mąkę mieszamy z kilkoma
    łyżkami mleka. Pozostałe mleko
    dodajemy do przetartej zupy
    i chwilę gotujemy. Wlewamy
    rozrobioną z mlekiem mąkę, mieszamy
    i gotujemy na małym
    ogniu, aż zupa zgęstnieje. Zdejmujemy
    z ognia, wlewamy śmietanę
    i przyprawiamy do smaku
    solą i pieprzem. Całość mieszamy
    i studzimy. Wstawiamy do
    lodówki na godzinę.

Porady

● Aby zaostrzyć smak chłodnika, można do niego wcisnąć 1-2 ząbki czosnku. ● Zupę można wzbogacić posiekanym koperkiem i udekorować kleksem śmietany lub jogurtu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować