Chłodnik śledziowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.odmoczone lub wypłukane śledzie wkładamy do naczynia, w którym przyrządzimy chłodnik i zalewamy 1,5 szklanki zimnej przegotowanej wody z 3 łyżkami octu. Dodajemy pokrojoną cienko w półkrążki cebulę, przykrywamy i wkładamy do lodówki.
2.Ziemniaki gotujemy w mundurkach
3.Kiedy ziemniaki będa gotowe, wyjmujemy pojemnik z lodówki, dodajemy pieprz z młynka, kefir i śmietanę, mieszamy. Doprawiamy odrobiną pieprzu ziołowego, wlewamy sobie porcję na miseczkę, razem z filetem śledziowym
4.Podajemy na osobnym talerzyku ziemniaki posypane solą i odrobiną gałki muszkatołowej
Porady
można dodać więcej octu - niezdrowo, ale raz kiedyś można sobie pozwolić, jeśli ktoś jest fanem takich smaków.
można też zupę trochę posłodzić, będzie delikatniejsza.
POLECAM!
Komentarze