Chrupiące ciasteczka maszynkowe

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

Bardzo proste i smaczne ciasteczka,w sam raz na długie jesienne wieczory.Przyjemnie chrupiące i kruche uprzyjemnią popołudniową kawę lub herbatę,gdy za oknem szaruga.Przepis siostry Anieli z programu ,, Anielskie smaki".

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki poznańskiej lub wrocławskiej (nie tortowej)
    2 żółtka
    1 jajko
    20 dag masła
    20 dag cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Chrupiące ciasteczka maszynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść krótko ciasto, nie wyrabiać,tylko tyle by składniki połączyły się.Ciasto schłodzić 1h w lodówce,a następnie kręcić przez maszynkę do mięsa z odpowiednią przystawką.Układać na blasze wyłożonej pergaminem i piec ok.20 min w temp.190st.C

Porady

Ponieważ nie mam tych specjalnych przystawek do maszynki by robić ciastka,użyłam pistoletu do wyciskania ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować