Idealna bułki na śniadanie - chrupiące z pyszną wkładką. Polecam :-)
2 godz.
Składniki:
300 gr mąki pszennej
100 gr mąki orkiszowej
100 gr mąki kukurydzianej
7 gr suszonych drożdzy
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki suszonego czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
50 gr siemienia lnianego
50 gr białego sezamu
3 łyżki otrębów pszennych
Ok. ½ szkl letniej wody
Ok. 2/3 szkl letniego mleka
2 łyżki kukurydzy konserwowej
100 gr kiełbasy krakowskiej
Chrupiące bułeczki kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypać wszystkie mąki, dokładnie wymieszać. Dodać ziarna siemienia lnianego, sezamu, otręby pszennej, sól, pieprz, suche drożdże, suszony czosnek oraz wędzoną paprykę i ponownie zamieszać. Na środku zrobić dołek i małym strumieniem wlać letnią wodę i mleko. Dobrze wymieszać. Dodać kukurydzę oraz pokrojoną kiełbasę krakowską i wyrobić gładkie ciasto. Gdy potrzeba dodać jeszcze trochę letniej wody, lub posypać odrobiną mąki pszennej. Zagniecione ciasto odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na ok. 10 części, uformować bułeczki, naciąć nożem na krzyż i ponownie odstawić na 20 minut. Piec w nagrzanym do 200stC do zarumienia – 20 minut.
Porady
Składniki podane na 10 bułeczek. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu - wtedy skórka jest chrupiąca, a środek mięciutki.
Komentarze