Chrupiące zapiekanki domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Przelewamy wrzątkiem.
2.Obieramy cebulę, kroimy w piórka. Lekko rumienimy na patelni na 2 łyżkach margaryny lub masła. Do cebuli wrzucamy pieczarki i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy około 15 minut na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu odkładamy pokrywkę i zwiększamy ogień, żeby płyn całkowicie odparował i pieczarki się przyrumieniły. Następnie do grzybów dolewamy niewielką ilość wrzątku, dusimy 5 minut, dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej i zabielamy mąką rozprowadzoną w wodzie.
3.Bułki przekrawamy wzdłuż. Od spodu smarujemy masłem. Na każdą bułkę nakładamy grzyby, posypujemy oregano i na wierzch ścieramy ser żółty. Bułki układamy na blasze, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy do momentu roztopienia się sera. Podajemy od razu po przygotowaniu, polane ketchupem i posypane szczypiorkiem.
Porady
Do zrobienia zapiekanek zamiast bułek można użyć kromek chleba. Można również użyć sera żółtego w plastrach. Do zapiekanek można dołożyć ulubione dodatki, np. kukurydzę.
Komentarze