Chrupiące zapiekanki domowe

4.5 (173 ocen)

Z pewnością przypadną do gustu wielbicielom fast foodów i nie tylko.

Składniki:

  • 3 podłużne bułki
    0,5kg pieczarek
    duża cebula
    ćwierć szklanki wody
    2 czubate łyżki mąki
    łyżka przyprawy uniwersalnej
    2 łyżki margaryny
    kawałek sera żółtego
    oregano suszone
    masło do posmarowania bułek
    ketchup
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przystawki

Chrupiące zapiekanki domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Przelewamy wrzątkiem.
  • 2. Obieramy cebulę, kroimy w piórka. Lekko rumienimy na patelni na 2 łyżkach margaryny lub masła. Do cebuli wrzucamy pieczarki i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy około 15 minut na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu odkładamy pokrywkę i zwiększamy ogień, żeby płyn całkowicie odparował i pieczarki się przyrumieniły. Następnie do grzybów dolewamy niewielką ilość wrzątku, dusimy 5 minut, dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej i zabielamy mąką rozprowadzoną w wodzie.
  • 3. Bułki przekrawamy wzdłuż. Od spodu smarujemy masłem. Na każdą bułkę nakładamy grzyby, posypujemy oregano i na wierzch ścieramy ser żółty. Bułki układamy na blasze, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy do momentu roztopienia się sera. Podajemy od razu po przygotowaniu, polane ketchupem i posypane szczypiorkiem.

Porady

Do zrobienia zapiekanek zamiast bułek można użyć kromek chleba. Można również użyć sera żółtego w plastrach. Do zapiekanek można dołożyć ulubione dodatki, np. kukurydzę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować