na mleku zsiadłym, z dodatkiem mąki ziemniaczanej, która obniża zawartość glutenu w mące i nadaje wypiekom większą plastyczność a po wypieku wpływa na ich puszystość.
Chrupiący chleb pszenny na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Uwaga - podany czas pieczenia chleba nie obejmuje przygotowania zaczynu, co trwa około 1,5 dnia oraz rośnięcia około 2-3 godziny.
2.Przygotowanie zaczynu na chleb. Rano, na półtora dnia przed planowanym wypiekiem chleba, do łyżki zakwasu (przepis na zakwas znajdziecie na tej stronie: http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas) dosypujemy 50 gram mąki żytniej 2000 i 50 gram wody. Mieszamy i odstawiamy. Wieczorem oraz następnego dnia rano powtarzamy te samą czynność. W praktyce to może wyglądać tak: rano 9.00, wieczór 21.00 i znów rano 9.00. W tym czasie zaczyn zaczyna rosnąć, pojawiają się pęcherzyki powietrza.
3.Około 12.00 zaczyn jest gotowy do użycia. Do większej miski wsypujemy wszystkie składniki (zaczyn, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zsiadłe mleko i sól) i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt zbite lub suche, dolewamy wody. Uważamy jednak by ciasto nie było zbyt luźne, bo w trakcie rośnięcia rozpłynie się na blasze. Tę samą czynność możemy wykonać mikserem używając końcówki hak.
4.Z ciasta formujemy jeden okrągły bochenek i umieszczamy na blasze do wyrośnięcia na około 3-4 godziny. Chleb powinien podwoić swoją objętość. Pod koniec rośnięcia nacinamy. Ja nacięłam w kratkę, posmarowałam wodą i posypałam makiem.
5.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni pieczemy około 50 minut. Wyciągamy od razu z pieca i chłodzimy na kratce.
Komentarze