Ciasto cytrynowe z masą kisielową

4.47 (201 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Bardzo delikatne cytrynowe ciasto z cytrynowo- kisielową masą.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    200 g maki pszennej
    200 g cukru
    6 jajek
    1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 cytryny

    Poncz:
    200 ml przegotowanej i ostudzonej wody
    2-3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka cukru

    Masa kisielowo- cytrynowa:
    3 cytryny
    1 szklanka cukru
    3 i 1/2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyzka mąki pszennej
    100 g masła

    Dekoracja z bitej śmietany:
    250 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%
    1 czubata łyżka cukru

Wystaw ocenę:

4.47 (201 ocen)

Ciasto cytrynowe z masą kisielową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Dodać skórkę otartą ze sparzonej wrzącą wodą cytryny (tylko żółta część), delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
  • 2. Poncz:
    Do wody dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Podzielić na dwie równe części.
  • 3. Masa kisielowo- cytrynowa:
    Cytryny umyć, sparzyć wrzącą wodą. Zetrzeć z nich cienko skórkę, tylko żółtą część i wycisnąć sok (ok.100 ml). Masło, cukier, skórkę cytrynową i 2 szklanki wody zagotować. Wlać sok cytrynowy. Do 100 ml zimnej wody dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, dobrze wymieszać. Wymieszane mąki wlać do gorącego płynu maślano- cytrynowego (nie wrzącego), ugotować gęstą masę kisielową.
  • 4. Dekoracja z bitej śmietany:
    Śmietankę ubić z cukrem na sztywno (ok.2-3 minuty).
  • 5. Wykonanie:
    Jedną część biszkoptu nasączyć połową ponczu.
    Gorącą (prosto zdjętą z palnika) masę kisielową rozsmarować cienko na spód biszkoptu i na spodnią część górnej części biszkoptu (również bardzo cienko). Resztę masy wylać na spód biszkoptu, równo rozprowadzić. Przyłożyć drugą częścią biszkoptu (posmarowaną częścią do spodu. Taki sposób smarowania i składania ciasta zapewni nam pewność, że ciasto nie rozwarstwi się nam przy krojeniu i jedzeniu. Górną część biszkoptu nasączyć resztą ponczu. Odstawić do schłodzenia na ok. 2 godziny.
    Dekorować wyciskając na każdym kawałku ciasta rozetkę ubitej śmietanki. Podawać schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować