Ciasto cynamonowe z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie :
biszkopt
Jajka wbij do miski. Wsyp cukier i utrzyj mikserem na puszysta masę. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ostudź i przekrój na 3 cześć.
2.Przygotowanie :
masa
600 ml mleka zagotuj. Do pozostałej mleka wsyp budynie i dokładnie wymieszaj. Wlej lekkim strumieniem do mleka i zagotuj cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Ściągnij z ognia. Przykryj garnek folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami budyń i likier jajeczny.
3.Przygotowanie ciasta :
Na dno blaszki połóż pierwszą warstwę biszkoptu. Rozsmaruj 1/2 masy budyniowej i połóż kolejny biszkopt. Posmaruj resztę masy i przykryj ostatnim biszkoptem. Górę ciasta posmaruj masą kajmakową i posyp migdałami. Ciasto włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Komentarze