Ciasto czekoladowo-chałwowe z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jajka ubić z cukrem. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej bułką tarta formy (25/40). Piec ok.30 minut w 170 st.
2.Masa chałwowa: żółtka utrzeć z 1/4 szklanki mleka i mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gorące mleko wlać masę jajeczną, zagotować. Masło utrzeć z chałwą, ostudzonym kremem jajecznym i spirytusem.
3.Masa czekoladowa; jajka ubić z cukrem na parze.
4.Czekoladę roztopić z kakao, dodając mleko. Połączyć z masą jajeczną, ubijając. Masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnej masy jajecznej. Wlać spirytus utrzeć.
5.4.Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą chałwową. Ułożyć bezy. Posmarować masą czekoladową. Przykryć drugim płatem ciasta. Posypać kakao i cukrem pudrem.
Komentarze