Ciasto czekoladowo - serowe

4.94 (175 ocen)

Pyszne wilgotne ciasto, które szybko znika ze stołu:) Przygotowanie ciasta nie jest trudne, a efekt końcowy jest wyśmienity. Spotkałam się także z nazwą dla tego ciasta: Izaura.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    1 szkl mleka
    125 g masła
    3 łyżki kakao
    3/4 szklanki cukru
    50 g połamanej gorzkiej czekolady
    2 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    3 jajka ( oddzielić białka od żółtek)

    Ciasto serowe:
    650 g białego sera 2 krotnie mielonego ( półtłusty)
    4 jajka ( oddzielić białka od żółtek)
    2/3 szklanki drobnego cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    kilka kropli aromatu waniliowego
    2 garści płatków migdałowych ( można także dodać skórkę pomarańczową)
    50 g masła, roztopionego
    szczypta soli

    Polewa / cukier puder
    Składniki powinny być w temp. pokojowej.
Wystaw ocenę:

4.94 (175 ocen)

Ciasto czekoladowo - serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto czekoladowo - serowe 1. Ciasto czekoladowe:
    W garnuszku podgrzać mleko, masło, kakao, cukier, połamaną czekoladę do rozpuszczenia i wymieszania składników. Odstawić do wystudzenia.
    Białka oddzielić od żółtek. Przesianą mąkę i sodę oczyszczoną razem z żółtkami dodać do ciasta i krótko zmiksować mikserem.
  • Ciasto czekoladowo - serowe 2. Ciasto serowe:
    Masło roztopić i wystudzić. Ser biały, żółtka, cukier, przesiane mąki, aromat, masło umieścić w misie i zmiksować mikserem. Nie za długo, tylko do połączenia się składników.
  • Ciasto czekoladowo - serowe 3. Białka pozostałe z ciasta czekoladowego i serowego połączyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka podzielić na pół - jedną część wymieszać delikatnie z ciastem czekoladowym, a drugą z serowym .
  • Ciasto czekoladowo - serowe 4. Blachę o wymiarach 36x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę masy czekoladowej. Na nią łyżką wykładać ciasto serowe, które następnie przykryć resztą ciasta czekoladowego. Piec ok 60 min w temp 170 st.
    Polać czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego:)

Porady

Ciasto idealnie smakuje na ciepło i na zimno:) Proponuję najpierw przygotować ciasto czekoladowe do momentu studzenia rozpuszczonych składników. Podczas studzenia przygotować ciasto serowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować