Ciasto czekoladowe z białą pierzynką oraz owocami sezonowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Czekoladę ścieramy i rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej . Dodajemy mleko i kakao .
Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach .
Żółtka ucieramy z miodem / cukrem .
Utarte żółtka mieszamy z czekoladą , startą cukinią i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną .
W osobnej misce ubijamy białka i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami .
Wylewamy do tortownicy i pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni .
Wyjmujemy , studzimy 5-10 minut , odrywamy od papieru i ponownie umieszczamy w tortownicy .
ŻEL DO OWOCÓW :
Żelatynę moczymy w wodzie( 10 minut ), w gorącej wodzie rozpuszczamy cukier .
Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali i dodajemy do wody z cukrem .
Studzimy i odstawiamy aż będzie delikatnie tężało .
BIAŁA PIERZYNKA :
Żelatynę moczymy w wodzie (10 minut ).
Śmietanę ubijamy z miodem/cukrem .
Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali , studzimy .
Ubitą śmietanę łączymy z jogurtem i żelatyną miksując przez chwile .
Dekorujemy spód i wstawiamy na 10 minut do lodówki .
Wyjmujemy , dekorujemy owocami i polewamy żelem .
Wkładamy do lodówki na 2 godziny .
Smacznego ! :)
Komentarze