Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę, dodajemy przesiane mąki z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy.
Pieczemy około 25 minut 180stopni
(w małej blaszce lub w okrągłej tortownicy)
2.Krem:Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do serka mascarpone, przez chwilę miksując do połączenia masy. ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Następnie do serka z czekoladą dodajemy po łyżce bitej śmietany. Miksujemy do połączenia składników.
3.Upieczony i wystudzony biszkopt przekrajamy na pół, nasączamy sokiem z puszki po brzoskwiniach. Biszkopt przekładamy kremem.
4.Brzoskwinie kroimy w kostkę, układamy na wierzch ciasta i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy.
Komentarze