Obłędne ciasto czekoladowe zachwyci smakiem każdego! Ciasto jest bardzo wilgotne, o mocno czekoladowym smaku. Dużym plusem jest fakt, że ciasto to długo zachowuje świeżość, chociaż dość szybko znika bo ciężko poprzestać na jednym kawałku.
1 godz. 50 min
Składniki:
Składniki:
◦140 g cukru pudru
◦2 łyżki oleju
◦2 duże jajka
◦255 g musu jabłkowego
◦260 g mąki tortowej
◦2 łyżki ciemnego kakao
◦1 łyżeczka proszku do pieczenia
◦1 łyżeczka sody oczyszczonej
◦1 łyżeczka mielonego cynamonu
◦1 szczypta soli
◦250 g cukinii (1 większa sztuka)
◦90 g deserowej czekolady
Dodatkowo:
◦tłuszcz do formy
◦mąka krupczatka do posypania
Ciasto czekoladowe z cukinią i musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Prostokątną foremkę (keksówkę) o wymiarach 25×12 smarujemy masłem i posypujemy mąką krupczatką. W misce łączymy cukier puder, olej, jajka i mus jabłkowy. Mieszamy aż składniki się połączą. W drugiej misce mieszamy mąkę z kakao, solą, sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czekoladę drobno siekamy.
Do mąki dodajemy mus jabłkowy, cukinię i czekoladę i dokładanie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 80-90 minut do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy je z foremki.
Komentarze