0,5 l mleka i 3/4 szkl mleka
2 budynie waniliowe Winiary bez cukru 35 g.
1/2 szkl cukru
250 g wiórek kokosowych
200 g margaryny Kasi
1 cukier waniliowy 16 g
polewa :
2 tabliczki czekolady Milka lub Goplana
3 łyżki margaryny
Ciasto ala bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.. Wykonanie:
Margarynę , cukier i cukier waniliowy , wodę i kakao rozpuścić i chwilkę gotować na małym ogniu.Przestudzić .
2.Białka ubić .
3..Dodać żółtka do masy czekoladowej i wymieszać , dodać mąkę z proszkiem i sodą i jeszcze raz wymieszać .
4.Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać łyżką .
5.Formę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto.
6.Piec w temp 180 st. do suchego patyczka,( około 25 minut ) ciasto przestudzić i przeciąć na pół.
7.wykonanie masy :
Mleko wlać do garnka i zagotować , wsypać kokos z cukrem i cukrem waniliowym , gotować na małym ogniu około 15 minut żeby mleko trochę wsiąkło w kokos , dodajemy margarynę i mieszamy żeby się rozpuściła . Wlewamy budyń rozrobiony w 3/4 szkl mleka , wlewamy do kokosu i chwilkę gotujemy żeby masa zgęstniała .
Masę studzimy .
8.Przełożenie ciasta ;
Na spód ciasta wykładamy połowę masy , na masę drugą połowę ciasta .
Wierzch smarujemy reszta masy i odstawiam do stężenia.
9.Polewa :
2 tabliczki czekolady
3 łyżki margaryny
Czekoladę rozpuszczamy z margaryną i przestudzamy.
Na cieście rozprowadzam równomiernie polewę . Odstawiamy na noc do lodówki .
Komentarze