Ciasto Balowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto z masą budyniową w połączeniu z masą krówkową i herbatnikami to coś co zaspokoi największego łasucha.;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki; Biszkopt - 10 jajek, 1,5 szklanki mąki tortowej,1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

    Masa budyniowa; 2 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki maki, 2 żółtka,1/2 kostki masła lub margaryny,

    Ponadto ;1 paczka herbatników,1 paczka krakersów, 2 puszki masy krówkowej, 2 paczki śmietanki Śnieżynki, gorzka czekolada .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto balowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania biszkoptu - Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ,ciągle ubijając dodajemy na przemian żółtka i cukier .Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą i delikatnie łączymy z masą jajeczną mieszając łyżką drewnianą .Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,pieczemy 40 min w 180 stopniach (do suchego patyczka) Biszkopt studzimy.
    wielkość formy - 38/25
  • 2. Masa budyniowa - w 1 szklance mleka rozmieszać cukier ,mąkę i żółtka ,resztę mleka zagotować.Do gotującego mleka wlać rozmieszane składniki ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Gdy masa wystygnie zmiksować z masłem.
    Śmietanki Śnieżki ubić tak jak pisze na opakowaniu.
  • 3. Układanie; Biszkopt
    Masa budyniowa
    Herbatniki
    Masa krówkowa 2 puszki.
    Krakersy
    Bita śmietana
    Starta gorzka czekolada
    Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc .

Porady

Zamiast potartej czekolady ciasto można posypać kakao .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować