Ciasto 'Bananowe upojenie'

4.5 (181 ocen)

  • 2 godz.

lekkie pyszne ciasto, zainspirowane przepisem siostry Anastazji

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    4 jajka
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem bananowy
    4 banany
    1 galaretka cytrynowa
    3 żółtka
    1 kostka masła

    Pianka
    3 białka
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 galaretka czarna porzeczka

    1 galaretka gruszkowa
    2 banany
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto 'bananowe upojenie' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Zmniejszyć obroty i wsypywać powoli obie mąki zmieszane z proszkiem. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180*C przez 15 min (w przypadku jasnych blach dłużej!)
  • 2. Krem bananowy
    Banany zblendować. Masło utrzeć na puch, wmiksować żółtka. Dodawać po łyżce bananowy mus. Galaretkę rozpuścić w niecałej szklance wrzącej wody. Wystudzić i chłodną - lekko tężejącą wmiksować do bananowego kremu.
  • 3. Pianka
    Białka ubić na sztywno. Wmiksować cukier. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzątku. Wystudzić i chłodną - lekko tężejącą wmiksować do białek
  • 4. Wykończenie.
    Na biszkopt wyłożyć krem bananowy, na zimny krem wyłożyć piankę, ułożyć na niej banany pokrojone w cienkie plasterki. Galaretkę ugotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na wierzch. Chłodzić w lodówce kilka godzin.

Porady

Forma 37x25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować