Ciasto bezowo-maślankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- 2 jajka i 3 żółtka ucieramy mikserem ze szklanką cukru,
- dodajemy maślankę i olej, mieszamy mikserem
- mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy porcjami do masy jajecznej,
- mieszamy mikserem,
- na koniec dodajemy cukier waniliowy,
- ciasto przelewamy do małej tortownicy (około 26 cm średnicy ) nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- z 3 białek ubijamy pianę ze szczyptą soli,
- utwardzamy ją 1/2 szklanki cukru,
- mieszamy z wiórkami,
- pianę wykładamy na ciasto.
- Pieczemy godzinę w 180 stopniach C.
Smacznego.
Porady
Koniecznie przed wyłożeniem sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło, czasami przedłużamy trochę czas by ciasto doszło.
Komentarze