Ciasto bezowo-maślankowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis jest bardzo szybki i prosty a do tego ciasto przepyszne.

  • 20 min

Składniki:

  • - 1 szklanka maślanki
    - 5 jajek
    - 1,5 szklanki cukru
    - pół szklanki oleju
    - łyżeczka cukru waniliowego
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 i pół szklanki mąki pszennej
    - 100 g wiórek kokosowych

Ciasto bezowo-maślankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - 2 jajka i 3 żółtka ucieramy mikserem ze szklanką cukru,
    - dodajemy maślankę i olej, mieszamy mikserem
    - mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy porcjami do masy jajecznej,
    - mieszamy mikserem,
    - na koniec dodajemy cukier waniliowy,
    - ciasto przelewamy do małej tortownicy (około 26 cm średnicy ) nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

    - z 3 białek ubijamy pianę ze szczyptą soli,
    - utwardzamy ją 1/2 szklanki cukru,
    - mieszamy z wiórkami,
    - pianę wykładamy na ciasto.

    - Pieczemy godzinę w 180 stopniach C.
    Smacznego.

Porady

Koniecznie przed wyłożeniem sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło, czasami przedłużamy trochę czas by ciasto doszło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy