Ciasto grylażowe z karmelizowanymi brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniałe ciasto zasmakuje każdemu, kolorowe i bez otwierania piekarnika można je też zrobić z innymi owocami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na spód
    30 g ryżu preparowanego
    300 g kruchych krówek
    2 wafle
    150 g masła
    2 łyżki kakao
    50 g płatków migdałowych
    bita śmietana
    500 ml kremówki 36%
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    na karmelizowane brzoskwinie
    5 brzoskwiń
    4 łyżki cukru trzcinowego
    3 łyżki masła
    5 ml dowolnej nalewki
    do dekoracji:
    1 łyżka kakao
    50 g płatków migdałowych

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto grylażowe z karmelizowanymi brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wafle pokruszyć,Masło roztopić,dodać cukierki,mieszając całkowicie rozpuścić na wolnym ogniu następnie dodać ryż,wafle,kakao oraz migdały,całość wymieszać.
    Gęstniejącą masę przełożyć do tortownicy 26 cm wyłożoną folią spożywcza i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
  • 2. Kremówkę ubić z cukrami na sztywno i wyłożyć na stężony spód ciasta,równomiernie rozprowadzić.Posypać kakao i płatkami migdałowymi.Schłodzić.
  • 3. Brzoskwinie umyć,usunąć pestki następnie pokroić w ósemki i skropić nalewką.
    Na patelni roztopić masło,wsypać cukier trzcinowy,i cały czas mieszać,aż zrobi się karmel następnie włożyć pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać,aby owoce pokryły się karmelem i przez chwilę jeszcze potrzymać na ogniu aż brzoskwinie będą miękkie,ale nie za długo by się nie rozpadły.Odstawić do przestudzenia i poukładać na bitej śmietanie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować