Ciasto drożdżowe z borówkami pod owsianą kruszonką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bardzo lubię płatki owsiane, dlatego znalazły się w tym cieście. Wyszło bardzo smacznie i zdrowo:)

  • 15 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x35cm
    Kruszonka:
    100g mąki
    50g cukru
    50g roztopionego masła
    4 łyżki płatków owsianych

    Ciasto:
    600g mąki
    1 szklanka ciepłego mleka
    90g drożdży
    5 łyżek cukru
    8 łyżek oleju
    3 jajka
    32g cukru waniliowego
    500g borówek

Ciasto drożdżowe z borówkami pod owsianą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: Składniki kruszonki zagnieść palcami.
  • 2. Ciasto: W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrami, wlać mleko. Dodać pozostałe składniki, wymieszać ciasto ręką do połączenia wszystkich składników. Nie dosypywać mąki. Ciasto będzie dość luźne. Przełożyć go do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Posypać borówkami oraz kruszonką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 – 45 minut, do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy