Ciasto dyniowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na mus musimy najpierw upiec dynię w piekarniku po wystudzeniu oddzielić od skórki i dokładnie zmiksować.
Mąkę wymieszać na sucho z przyprawą do piernika, solą, sodą i proszkiem do pieczenia.
W drugim naczyniu ubić jajka z cukrem, olejem i musem z dyni do płynnych składników wsypać suche i jeszcze chwilkę razem miksować na małych obrotach miksera.
2.Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto które piec w temp. 180 st około 30 minut do momentu suchego patyczka.
Krem:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru na koniec ubijania do śmietanki dodać ser, dolać płynną żelatynę i dokładnie wymieszać.
3.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie do pieczenia, do masy kajmakowej dodać około 1/2 łyżeczki soli morskiej i dokładnie wymieszać
tak przygotowaną masą posmarować dół ułożony w formie i posypać 3 łyżkami mielonych orzechów. 3/4 całego kremu rozsmarować na masie kajmakowej, przykryć drugim plackiem i po wierzchu posmarować pozostałym kremem, posypać mielonymi orzechami i dodatkowo można ozdobić strużkami z rozpuszczonej czekolady.
Przygotowane ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki do zastygnięcia
Komentarze