Ciasto dyniowo- szpinakowe z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto I:
Olej miksujemy ze szpinakiem i sokiem z cytryny. Jajka łączymy z cukrami oraz przygotowaną wcześniej papką szpinakową. Do ciasta przesiewamy połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy powoli, ale tylko do połączenia składników.
2.Surową dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w piekarniku do miękkości (ok 30 minut w temp. 170st C). Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skóry i miksujemy z olejem.
Postępujemy tak jak przy pierwszym cieście: jajka łączymy z cukrami, dodajemy zmiksowane z olejem pure z dyni, a na końcu przesianą z proszkiem mąkę.
3.Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane ciasta naprzemiennie łyżką wylewamy na środek formy. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry figi. Ciasto pieczemy do suchego patyczka- ok godzinę w temp. 170st C. W trakcie pieczenia ciasto możemy przykryć folią aluminiową by się zbytnio nie przyrumieniło. Ostudzone delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze