Ciasto kokosowo-ananasowe

5 (140 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne wilgotne rozpływające się w ustach....

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    7 łyżek maki pszennej
    6 łyżek cukru
    2 łyżki wody
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa ananasowa:
    1 szklanka mleka
    1 puszka ananasów
    250 g margaryny
    4 żółtka
    7 łyżek cukru
    32 g cukru waniliowego

    Kokosanka:
    1 szklanka cukru
    100 g wiórków kokosowych białych
    4 białka
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery Beza

Ciasto kokosowo-ananasowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ucieramy ciasto na biszkopt 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodać cukier ubijać jeszcze chwilę po czym dodać żółtka ,połączyć z mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia wodą i łyżką octu wyleć na wyłożoną pergaminem blaszkę o wymiarach 36/24cm i piec 25 minut w temp 180*
  • Gotowym kremem smarujemy ciasto 2. Masa ananasowa: Mleko przelać do rondelka i zagotować z cukrem waniliowym . Żółtka utrzeć z cukrem na puch i dodawać powoli do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając.Wstawić z rondelkiem do naczynia z gorącą wodą i ubijać cały czas na parze aż masa zgęstnieje.Przestudzić aż będzie zimne do masy dodawać po kawałku margaryny i miksować aż powstanie krem na koniec dodać pokrojone osączone z zalewy ananasy.
  • Robimy kokosankę 3. Kokosanka: Białka ubijamy na sztywno wsypujemy cukier miksujemy aż się rozpuści potem wsypujemy wiórka i bułkę tartą przekładamy na wyłożoną taką samą blaszką jak piekliśmy biszkopt i pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180*
  • 4. Przełożenie; Masę ananasową rozsmarowujemy na biszkopcie i przykrywamy ciastem kokosowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować