Ciasto kokosowo-kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, cukry i kakao zagotuj z 3 łyżkami wody. Ostudź. Dodaj żółtka, wymieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z ciastem.
2.Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz około 30 minut w 180 stopni C.
3.Przygotuj masę kokosową. ½ litra mleka zagotuj, wsyp wiórki i cukry. Gotuj na małym ogniu około 15 minut. Dodaj margarynę i mieszaj, aż się rozpuści. Budynie rozpuść w pozostałym mleku i wlej je do mleka z wiórkami. Chwilę gotuj, aż masa zgęstnieje. Ostudź.
4.Przygotuj polewę. Czekolady rozpuść z margaryną i ostudź.
5.Ciasto przekrój na dwa placki. Na spód wyłóż 3/4 masy i przykryj drugim plackiem. Wierzch posmaruj resztą masy i odstaw do stężenia. Ciasto posmaruj polewą czekoladową i udekoruj posypką.
Komentarze