CIASTO KOKOSOWO-KAKAOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to idealne ciasto dla miłośników kokosa i kakao i znakomicie pasuje do porannej kawy. Jest proste w wykonaniu i wygląda bardzo apetycznie.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 250 g margaryny
    - 1 ½ szklanki cukru
    - 3 łyżki kakao
    - 1 cukier waniliowy
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    - 5 jajek

    Składniki na masę kokosową:
    - ½ litra mleka + ¾ szklanki mleka
    - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    - ½ szklanki cukru
    - 250 g wiórków kokosowych
    - 200 g margaryny
    - 1 opakowanie cukru waniliowego

    Polewa:
    - 1 mleczna czekolada
    - 1 gorzka czekolada
    - 50 g margaryny

    Dodatkowo;
    - posypka do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kokosowo-kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukry i kakao zagotuj z 3 łyżkami wody. Ostudź. Dodaj żółtka, wymieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z ciastem.
  • 2. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz około 30 minut w 180 stopni C.
  • 3. Przygotuj masę kokosową. ½ litra mleka zagotuj, wsyp wiórki i cukry. Gotuj na małym ogniu około 15 minut. Dodaj margarynę i mieszaj, aż się rozpuści. Budynie rozpuść w pozostałym mleku i wlej je do mleka z wiórkami. Chwilę gotuj, aż masa zgęstnieje. Ostudź.
  • 4. Przygotuj polewę. Czekolady rozpuść z margaryną i ostudź.
  • 5. Ciasto przekrój na dwa placki. Na spód wyłóż 3/4 masy i przykryj drugim plackiem. Wierzch posmaruj resztą masy i odstaw do stężenia. Ciasto posmaruj polewą czekoladową i udekoruj posypką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować