Ciasto kokosowo - orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier puder, śmietanę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sól. Zagnieść ciasto, podzielic na dwie części i schłodzić w lodówce.
2.Jedną część ciasta rozwałkować, włożyć do blachy. Posmarować dżemem i rozsypać wiśnie.
3.Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać partiami cukier i ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wiórki wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać.
4.Wyłożyć równą warstwą na wiśnie.
5.Orzechy zemleć lub drobno posiekać, wymieszać z mąką.
6.Jajka ubić z cukrem na puszysty krem.
7.Dodać orzechy i delikatnie wymieszać.
8.Wyłożyć na warstwę kokosową.
9.Drugą część ciasta rozwałkować i przenieść na masę orzechową.
10.Piec w temp. 180 st. 40 - 45 min. Po schłodzeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze