Ciasto kokosowo-malinowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto powstało z konieczności wykorzystania białek. Jest lekkie, puszyste i orzeźwiające.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Placek kokosowy:
    1 szklanka białek
    1 szklanka cukru
    20 dag kokosu

    Masa:
    700 ml śmietanki 30 %
    2 serki waniliowe po 150 g
    3 łyżki cukru pudru
    6 łyżeczek żelatyny

    Ponadto: 2 galaretki malinowe
    maliny (mogą być mrożone)
    Herbata z cukrem jako poncz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto kokosowo-malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na biszkopt ubić białka z odrobiną soli, dodać cukier i żółtka. Do ubitych jajek wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, wlać na końcu olej, wymieszać i wylać do foremki wyłożonej pergaminem o wym.22x38 cm. Upiec w temp.160 stopni ok. 40 minut.
  • 2. Na placek kokosowy ubić białka z odrobiną soli, dodawać małymi porcjami cukier. Do ubitej piany wsypać kokos, wymieszać i wylać do foremki wyłożonej pergaminem. Piec ok. 40 minut w 160 stopniach.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i ostudzić.
  • 4. Śmietankę ubić z cukrem, dodać serki waniliowe. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklance wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlewać cienkim strumieniem do masy.
  • 5. Biszkopt naponczować, posmarować częścią masy śmietankowej, położyć placek kokosowy, dać resztę masy śmietankowej. Na masę poukładać maliny lekko wciskając je w masę.
  • 6. Na maliny wylać tężejącą galaretkę. Ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Sery Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować