Ciasto kolorowe z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczne ciasto z pyszną masą i dużą ilością bakalii-w sam raz do popołudniowej kawy lub na specjalne okazje.Ja upiekłam go z okazji Dnia Mamy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    4 żółtka
    1 szkl.cukru pudru
    15 dag masła
    3 łyżki śmietany
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    Dodatkowo:
    8 białek(od ciasta i masy)
    1 szkl.cukru
    1 kisiel czerwony bez cukru(wiśniowy)
    1 konfitura wiśniowa
    5 dag żurawiny suszonej
    5 dag suszonych śliwek kalifornijskich(pokrojonych w kostkę lub paseczki)
    1 szkl.posiekanych orzechów włoskich
    10 dag wiórek kokosowych
    1 gorzka czekolada drobno posiekana
    Masa:
    1/2 l mleka
    4 żółtka
    2 pełne łyżki mąki pszennej
    2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    większe pół szkl.cukru
    1 kostka masła lub margaryny 'kasi"
    1 łyżka spirytusu
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto kolorowe z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-27bt26x 1. Mąkę z proszkiem,cukrem pudrem przesiać,dodać startą margarynę na dużych oczkach tarki,dodać żółtka,śmietanę i dokładnie wyrobić ciasto.Podzielić na 2 równe części.Do 1 części ciasta dodać kakao i dokładnie zagnieść ciasto.
    Ciasto białe-rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i włożyć do przygotowanej wcześniej blaszki.Na cieście rozsmarować konfiturę wiśniową.Ubić pianę z 4 białek na sztywno utrwalić 1/2 szkl. cukru dokładnie ubić.Do piany dodać bakalie i czekoladę,wszystko dokładnie wymieszać i rozsmarować równo na cieście z konfiturą.Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez ok.35-40 min.Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.
    Ciasto z kakao-rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i włożyć do przygotowanej wcześniej blaszki.Ubić pianę z 4 białek na sztywno utrwalić 1/2 szkl. cukru,ubić.Do ubitej piany dodać kisiel i dokładnie wymieszać z pianą.Gotową pianę równo rozsmarować na cieście i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez ok.35-40 min.Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.
    Masa:
    1i1/2 szkl. mleka zagotować z cukrem.W 1/2 szkl. zimnego mleka rozmieszać dokładnie 4 żółtka i mąki.Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować ok.2 min. na małym ogniu.wystudzić.Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po 1 łyżce ostudzonego budyniu.Na końcu do utartej masy dodajemy po odrobinie spirytusu nadal ucierając masę.Gotową masą przełożyć placki na spód dając ciasto z bakaliami a na wierzch z kisielem.Gotowe ciast polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy.Wkładamy do lodówki na kilka godzin(lub na 1 dzień) żeby ciasto odżyło.

Porady

Gdy ciasto przy zarabianiu jest zbyt suche to dokładamy jeszcze 1 łyżkę śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować