Ciasto kawowe z kokosową wkładką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lubisz kawę i kokos? Spróbuj! Nie pożałujesz.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciemny biszkopt
    - 5 jajek
    - 5 łyżek cukru
    - 4 łyżki mąki
    - 2 łyżki kakao
    - łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa kawowa:
    - 4 żółtka
    - 100g cukru
    - 200ml śmietanki 30%
    - kostka masła lub margaryny
    - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    Kokosowa wkładka:
    - 4 białka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 100g kokosu
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kawy

Ciasto kawowe z kokosową wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy aż wszystko się połączy. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitej piany i mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Studzimy i kroimy na dwa blaty.
  • 2. Masa kawowa
    Do garnka wrzucamy żółtka, cukier, śmietankę i kawę rozpuszczalną. Wszystko mieszamy i podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Zostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy wystudzoną masę i ucieramy na gładki krem.
  • 3. Kokosowa wkładka
    Białka ubijamy na sztywno, pomału dodajemy cukier aż masa będzie sztywna. Kokos mieszamy z mąką ziemniaczana i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką z białkami. Pieczemy w 180 stopniach około 35-40 minut.
  • 4. Układamy kolejno
    biszkopt - masa kawowa - blat kokosowy - masa kawowa - biszkopt - starta czekolada.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować