Ciasto kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami.
Kajmak wyłożyć do rondelka i podgrzewać. Dodawać stopniowo śmietanę i mieszać. Gładką masę wyłożyć na herbatniki i przykryć herbatnikami.
Wystudzić.
2.Zrobić budyń z 1 l mleka z dodatkiem masła i wyłożyć do tortownicy.
Przykryć herbatnikami. Wystudzić.
3.W rondelku rozpuścić masła , dodać ser i podgrzewać.
Dodać budynie i kajmak . Mieszać i podgrzewać do chwili zagotowania.
Wyłożyć do tortownicy , przykryć herbatnikami i wystudzić.
4.Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudzić.
Zimną śmietanę ubić i dodać tężejącą już galaretkę.
Wyłożyć na wierzch ciasta i pozostawić do całkowitego stężenia.
Posypać kulkami zbożowymi czekoladowymi.
Smacznego.
Porady
Moje budynie są bez cukru , dzięki temu ciasto nie jest przesłodzone.
Komentarze