Ciasto karmelowo – grysikowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo smaczne ciasto o wielu warstwach, które wspaniale ze sobą współgrają.

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kakaowe:
    Masa kakaowa:
    1,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki oleju
    0,5 szklanki mleka
    3 łyżki kakao
    150g margaryny

    Dodatkowo do ciasta kakaowego:
    6 jajek
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Krem grysikowy:
    1 litr mleka
    ¾ szklanki kaszy manny koniecznej błyskawicznej tzw. Krupiczki
    1 szklanka cukru –można dać ¾
    100g masła
    100g margaryny
    2 łyżki ekstraktu waniliowego

    Dodatkowo:
    1 puszka karmelu
    1 słoik dżemu porzeczkowego
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto karmelowo – grysikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa kakaowa:
    Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zagotować. Wystudzić. Żółtka, mąkę, proszek i sodę utrzeć krótko z zimną masą kakaową. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przełożyć do foremki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut 180 stopniach, patyczek po wbiciu w ciasto ma pozostać suchy. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
  • 2.
    Krem grysikowy: Mleko zagotować z cukrem. Gdy zawrze, cienkim strumieniem wsypywać kaszę. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Przykryć grysik folią spożywczą, ostudzić. Zimny utrzeć z masłem i margaryną na puszystą, kremową masę, pod koniec wlać ekstrakt.
  • 3. Przełożenie:
    Ciasto posmarować połową dżemu, ułożyć biszkopty i wyłożyć połowę kremu grysikowego. Posmarować go karmelem, nałożyć ciasto, ostatnią część dżemu i kremu. Udekorować kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować