Ciasto karmelowo – grysikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa kakaowa:
Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zagotować. Wystudzić. Żółtka, mąkę, proszek i sodę utrzeć krótko z zimną masą kakaową. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przełożyć do foremki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut 180 stopniach, patyczek po wbiciu w ciasto ma pozostać suchy. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
2.
Krem grysikowy: Mleko zagotować z cukrem. Gdy zawrze, cienkim strumieniem wsypywać kaszę. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Przykryć grysik folią spożywczą, ostudzić. Zimny utrzeć z masłem i margaryną na puszystą, kremową masę, pod koniec wlać ekstrakt.
3.Przełożenie:
Ciasto posmarować połową dżemu, ułożyć biszkopty i wyłożyć połowę kremu grysikowego. Posmarować go karmelem, nałożyć ciasto, ostatnią część dżemu i kremu. Udekorować kakao.
Komentarze