Bardzo lubię ciacha z dodatkiem aromatycznych przypraw. W tym wyraźnie wyczuwalny jest cynamon i imbir, co świetnie gra z jabłkami i bananami. Ciacho jest puszyste, o odpowiedniej wilgotności i pyyyyszne!
60 min
Składniki:
(na blachę 25cmx25cm lub tortownice 26cm średnicy)
Ciasto imbirowo-cynamonowe z jabłkami i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą, imbirem, gałką muszkatołową i cynamonem. Jabłka obrać i podzielić na ósemki. Banany pokroić na plasterki.
Białka jajek ubić z dodatkiem soli. Dodawać stopniowo cukier następnie żółtka i miksować na gładką, puszysta masę.
2.Po łyżce dodawać mąkę z dodatkami. Na końcu dolać olej intensywnie mieszając. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć owoce lekko je dociskając. Posypać wiórkami kokosowymi. Piec w 180 stopniach C przez około 45-50 minut do tzw. „suchego patyczka”. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
3.Owoce umyć i osuszyć. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ósemki, banany w plasterki.
4.Wyłożyć owoce lekko je dociskając. Posypać wiórkami kokosowymi.
5.Piec w 180 stopniach C przez około 45-50 minut do tzw. „suchego patyczka”. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze