Ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu, składniki wystarczy tylko wymieszać łyżką
Składniki:
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ:
100 ml oleju rzepakowego
2/3 szklanki cukru
1 jajko
16 g cukru wanilinowego
3 łyżki soku z cytryny
400 g jogurtu typu greckiego
330 g mąki pszennej tortowej
1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
śliwki węgierki
Ciasto jogurtowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki opłukać, dokładnie osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Blachę o wymiarach 23x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do jednej miski przesiać mąkę z sodą.
Do drugiej miski wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać olej i sok z cytryny, wbić jajko i połączyć wszystko przy pomocy łyżki. Dodać jogurt, wymieszać. Dosypać mąkę przesianą z sodą, wymieszać tylko tyle, żeby składniki się połączyły.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni z termo obiegiem.
Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię i rozłożyć na niej śliwki brzuszkami na dół.
Piec około 45 minut.
Porady
Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze