Ciasto jogurtowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

Ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu, składniki wystarczy tylko wymieszać łyżką

Składniki:

  • WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ:
    100 ml oleju rzepakowego
    2/3 szklanki cukru
    1 jajko
    16 g cukru wanilinowego
    3 łyżki soku z cytryny
    400 g jogurtu typu greckiego
    330 g mąki pszennej tortowej
    1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
    śliwki węgierki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jogurtowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki opłukać, dokładnie osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
    Blachę o wymiarach 23x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Do jednej miski przesiać mąkę z sodą.
    Do drugiej miski wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać olej i sok z cytryny, wbić jajko i połączyć wszystko przy pomocy łyżki. Dodać jogurt, wymieszać. Dosypać mąkę przesianą z sodą, wymieszać tylko tyle, żeby składniki się połączyły.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni z termo obiegiem.
    Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię i rozłożyć na niej śliwki brzuszkami na dół.
    Piec około 45 minut.

Porady

Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Olej Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować