Smaczny wypiek jesienny. Jabłka i orzechy włoskie, to owoce, których teraz jesienią mamy pod dostatkiem - świeżutkie i chrupiące, warto przygotowywać z nimi rozmaite ciasta.
Ciasto jabłkowo-orzechowe z pysznym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek. Do bialek dodajemy szklanke cukru i ubijamy na puch mikserem. Dodajemy zółtka i dalej ubijamy. Wsypujemy przesiana szklanke mąki, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy recznie drewnianą łyzka. Pieczemy w 180 stopniach 12-15 minut na blaszce 30cm x 26 cm. Ostudzamy. Przecinamy ciasto na pół.
Możemy upiec również od razu na dwóch osobnych blaszkach, by nie przecinać ciasta na pół.
Ciasto nasączamy likierem amaretto rozrobionym z wodą (pół filiżanki likieru, 2 łyzki wody).
2.Jabłka obieramy, KROIMY W DROBNĄ KOSTKĘ i prażymy razem z pół szklanki cukru na patelni teflonowej itp. Po uprazeniu odlewamy ewentulanie powstały sok.
Ja dzisiaj uzyłam do ciasta słodkie jabłka odmiany malinówka, które po uprażeniu w ogóle nie miały soku.
3.Z pół litra mleka odlwamy szklanke mleka i mieszamy w niej 2 łyzki maki ziemniaczanej, 2 łyzki mąki pszennej oraz dwa zóltka. Pozostale mleko gotujemy z pół szklanki cukru i na gotujące mleko wlewamy urobiony "proszek budyniowy". Ostudzamy. Zimny budyń miksujemy z kostką margaryny Palma z murzynkiem.
4.Na pierwszą czesc ciasta nakładamy jeszcze ciepłe uprazone jabłka. Przyklepujemy. Na jabłka nakladamy mase budyniową. Przykrywamy druga czescia ciasta. Polewamy polewa (zagotowujemy kakao, maslo , cukier i wode). Wierzch ciasta posypujemy orzechami.
Komentarze