Ciasto jak 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale może pomóc przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy).
Na dno formy wyłóż pojedynczą warstwę herbatników. Kajmak podgrzej w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Wyłóż na herbatniki, wyrównaj, przykryj kolejną warstwą herbatników.
2.Przygotuj budyń: Zagotuj 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksuj z jajkami i mąką, po czym wlej ją do gorącego mleka. Gotuj 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek.
Jeszcze gorący budyń wylej na herbatniki, wyrównaj, przykryj kolejną warstwą herbatników.
3.W tym momencie najlepiej całą formę owiń szczelnie folią spożywczą, schłodź i włóż do lodówki na całą noc, a nawet dłużej. Herbatniki muszą zmięknąć.
4.Po tym czasie formę wyjmij z lodówki, odwiń z folii. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru i śmietan fix. Wyłóż na ciasto. Na wierzch zetrzyj czekoladę. Możesz kroić i podawać od razu.
Ciasto przechowuj w lodówce.
Komentarze