Z zamysłu fale Dunaju, jednak w praktyce koncepcja nieco uległa zmianie. Ciasto zachwyca kolorem i pięknie prezentuje się na stole. Mimo, że z kremem, nie zawiera pokaźnej ilości cukru i jest raczej orzeźwiającym deserem.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
250 g miękkiego masła lub margaryny
1/2 szklanki oleju
5 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki wiśni drylowanych
Masa:
5 szklanek mleka
1/2 szklanki cukru
3 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na 1/2 L mleka każde)
250 g miękkiego masła
Galaretka:
3 - 3 i 1/2 szklanki wrzącej wody
3 opakowania galaretki o smaku Blue Curacao (na 1 i 1/2 szklanki wody każde)
Ciasto lazurowe fale z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na ciasto masło/margarynę utrzeć z jajkami, olejem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną i pszenną - wyrobić na gładką masę. Ciasto przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch wyłożyć wiśniami.
2.Piec ok. 45 min (180 st. C). Wystudzić.
3.Na masę mleko przelać do garnka, wsypać cukier i wszystkie opakowania budyniu - dokładnie wymieszać. Mieszając, zagotować. Masę wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać ugotowany budyń - całość utrzeć na krem. Masę wyłożyć na ciasto. Np. łyżeczką wydrążyć 4 faliste wgłębienia wzdłuż dłuższego boku formy. Ciasto włożyć do lodówki, by krem stężał.
4.Wszystkie opakowania galaretki rozpuścić we wrzątku. Tężejącą galaretką zapełnić tunele w kremie. Ciasto włożyć ponownie do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze