Ciasto limonkowe z serem

0 (0 ocen)

Pyszne, puchate ciacho z dodatkiem limonki, która jest delikatnie wyczuwalna i nie zdominowała ciasta. Warstwa serowa powoduje, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Ale żeby dzieciom jeszcze bardziej posmakowało, górę ciasta pokryła polewa i kolorowe pianki.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek, temp. pokojowa
    250 g miękkiego masła
    250 g cukru
    300 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 limonka, sok i skórka

    Masa serowa:
    500 g twarogu półtłustego, temp. pokojowa
    150 g cukru
    2 jajka, temp. pokojowa
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 limonki, sok

    Polewa:
    4 łyżki mleka
    2-3 łyżki cukru
    3 łyżki masła
    1,5 łyżki kakao

    Dekoracja:
    kolorowe pianki marshmallow
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto limonkowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzyj z cukrem na puch, wbijaj pojedynczo jajka ciągle ubijając. Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, dodaj do ubijanych jajek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej i partiami dodawaj do ciasta ciągle je ubijając.
  • 2. Ser przełóż do misy miksera i utrzyj z cukrem, dodaj sok z limonki. Wbij jajka i ponownie wymieszaj, na koniec wmieszaj też mąki.
  • 3. Blachę o wym. 37x25 cm wyłóż papierem do pieczenia, na spód wyłóż ciasto a na wierzch masę serową. Ciasto piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 50 minut.
  • 4. Polewa: do garnuszka włóż masło i rozpuść, dodaj mleko, cukier i kakao, gotuj z 5-8 minut ciągle mieszając. Polewę odstaw do przestygnięcia.
  • 5. Schłodzone ciasto polej zimną polewą i posyp piankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować