Ciasto "Malinowiec"

5 (142 ocen)

  • 60 min

Lekkie jak puszek i bardzo delikatne ciasto na bazie kruchego ciasta z bezą i wiórek kokosowych, kremowej masy śmietanowej i malinowej wkładki owocowej.Ciasto w sobie jest bardzo bogate i pięknie się prezentuje.Wspaniałe na każdą uroczystość rodzinną.Gorąco polecam.Przepis dostała siostra od koleżan

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    1 szklanka cukru + 2 łyżki
    1 kostka margaryny 250g
    5 jajek
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1 l śmietanki kremówki 30%
    8 łyżeczek żelatyny
    8 łyżek cukru pudru

    Dodatkowo:
    500 g malin
    2 galaretki malinowe
    6 łyżek wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Ciasto "malinowiec" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,ucierając dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Ciasta wyłożyć na blaszkę o wymiarach 38*23cm wyłożoną papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.Rozsmarować na obu ciastach posypać cukrem kryształem i wiórkami kokosowymi. Piec 15 minut w 180 stopniach.
  • 2. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić i wymieszać z całymi malinami.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku.
  • . 4. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i dodać żelatynę. Wymieszać. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę śmietanki, schłodzić (chwilkę) wyłożyć wkładkę malinową schłodzić też chwilkę i wyłożyć resztę masy kremowej schłodzić. Na końcu wykładamy drugą cześć ciasta.
    Schładzamy ok. 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować