Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem

4.49 (157 ocen)

Mokre ciasto piernikowe z dodatkiem marchewki i jabłek, przykryte budyniowym kremem.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 szklanki cukru
    5 jajek
    1 szklanka oleju
    3 duże obrane marchewki (łącznie 370g)
    1 mały słoik jabłek smażonych z cukrem (300g)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka cynamonu

    Krem:
    1/2 L mleka
    1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (opakowanie na 1/2 L mleka)
    1/4 szklanki cukru
    250 g masła
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Placek Desery Ciasto

Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem 1. Na ciasto jajka utrzeć z cukrem. Nadal ucierając, dodać resztę składników w następującej kolejności: olej, proszek do pieczenia, soda, przyprawa do piernika, cynamon, jabłka, marchewka starta na grubych oczkach tarki jarzynowej, mąka. Przygotowaną masę przełożyć do blachy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem 2. Piec 50 min (200 st. C). Ciasto całkowicie wystudzić.
  • Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem 3. Na krem mleko, cukier i proszek budyniowy dokładnie wymieszać. Całość, mieszając, zagotować. Budyń wystudzić. Masło utrzeć na puch. Nadal ucierając, porcjami dodać zimny budyń. Kremem posmarować wierzch wystudzonego ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować