Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę wymieszać z cynamonem i sodą. Jajka ubić razem z cukrem i zmiksować razem z mąką i olejem (dodajemy naprzemiennie). Dodać marchew odciśniętą z soku i wymieszać całość.
Ciasto przełożyć do formy (25 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180'C przez 40 min.
Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na 2 części.
2.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i schłodzić. Do schłodzonej żelatyny dodać mus jabłkowy. Następnie całość połączyć z mascarpone oraz cukrem pudrem i ubić na sztywny krem. Przygotowanym kremem przełożyć blaty ciasta.
3.Budyń ugotować na soku bananowym. Kiedy budyń się zagotuje zdjąć go z palnika i cały czas mieszając dodać żelatynę i szczyptę kurkumy. Mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do chwili kiedy polewa będzie chłodna, ale nadal płynna (ok. 15 min.)
Przygotowaną polewą polać ciasto i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Porady
Do użycia polewy zamiast żelatyny można użyć galaretkę cytrynową.
Komentarze