Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewamy olej. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Do ciasta dodajemy posiekane orzechy oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Ciasto przekładamy na tortownicę o średnicy 22cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa blaty.
2.Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Miksujemy. Masą przekładamy upieczone ciasto.
3.Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Polewę przekładamy na rękawa cukierniczego z cienką końcówką. Na wierzchu ciasta robimy kratkę z polewy. Dodatkowo ciasto dekorujemy ozdobami cukrowymi.
Komentarze