Ciasto marchewkowe z marchewkowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka z cukrem na puszysta masę,dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia,soda i cynamonem,cały czas miksując wlewamy olej, na końcu dodajemy marchew,mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok.50 min. w temp.170 stopni
2.Budyń: marchewki obieramy,kroimy na kawałki. 2 szkl. mleka podgrzewamy z cukrem i dodajemy marchew,gotujemy do miękkości,całość blenderujemy. mleko marchewkowe ponownie zagotowujemy, w pozostałem mleku rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego mleka,gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy na gładką masę.
3.Ciasto przekrawamy na 3 części i przekładamy masą. Dekorujemy pozostała masą i posypujemy startą czekoladą oraz cynamonem.
Komentarze