Ciasto ze sporą zawartością błonnika. Osoby na diecie mogą zgrzeszyc bez obaw zjadając kawałek tego pysznego ciasta.Proste w przygotowaniu jesienne ciasto.
2 godz.
Składniki:
Składniki na ciasto:
2 jajka
3/4 szklanki brązowego cukru
pół szklanki oleju rzepakowego lub slonecznikowego
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki pelnoziarnistej
1 łyżeczka sody
1 łyżka przyprawy korzenne
łyżeczka startej skórki pomarańczowej
szklanka startej marchewki
garść posiekanych orzechów włoskich
4 pokrojone w paseczki suszone śliwki
Poncz:
2 łyżki soku z cytryny
pół szklanki wody
łyżeczka miodu
Ciasto marchewkowe z puszystym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Piekarniki 170 stopni,forma 24×24cm niezbyt wysoka.
2.Jajka wymieszać z cukrem i skórką pomarańczową za pomocą miksera na niskich obrotach (ciasto nie może się zbytnio napowietrzyc).Cały czas mieszając dolać olej,następnie obie mąki,sodę oraz przyprawę korzenną.
3.Na samym końcu już za pomocą łyżki wymieszaj ciasto z marchewką,orzechami i sliwkami.
4.Wstawiamy do piekarnika na 35-40minut.
5.Po upieczeniu studzimy.
6.Do garnuszku wlewamy pół szklanki wody mineralnej,dolewamy sok z cytryny i mieszamy z miodem.
Nasaczamy ciasto.
7.Kremówkę ubijamy,dodajemy serek i cukier puder.
Wykładamy na ciasto.
Za pomocą widelca robimy linie podłużne na całym kremie.
Posypujemy cukrem brązowym,kokosem oraz orzechami.
Najlepiej smakuje gdy poleży parę godzin w lodówce.
Porady
Jeśli nie używasz formy sylikonowej wysmaruj ją masłem.
Komentarze