Ciasto migdałowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: żółtka ucieramy
z 2/3 szkl. cukru, pod koniec
wlewając stopniowo 6 łyżek
wody. Białka ubijamy na
sztywno z resztą cukru. Wykładamy
na masę żółtkową.
Wsypujemy mąki, proszek
i cukier waniliowy, mieszamy. Pieczemy (blacha: 35x28 cm)
ok. 40 minut w temperaturze
200 °C. Studzimy. Przekrawamy
na 3 placki.
2.Krem: 1/2 kremówki zagotowujemy
z cukrem i studzimy.
Mieszamy z olejkiem i rozpuszczoną
w małej ilości wody
żelatyną. Wstawiamy do lodówki. Schłodzoną miksujemy.
Galaretki rozpuszczamy
w 1/2 l wrzątku. Resztę kremówki
ubijamy. Miksujemy
z tężejącymi galaretkami.
Komentarze