Ciasto murzynkowe z polewą czekoladowa

4.5 (199 ocen)

  • 1 godz. 5 min

To ciasto kojarzy mi się z późną jesienią, smak dzieciństwa. Bardzo proste i szybkie wykonanie urozmaici spotkanie przy kawie.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny maślanej „kasia”
    1 i ½ szklanki cukru (kryształ)
    1/2 szklanki mleka
    4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
    2 i 1/4 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek (klasa L)
    bakalie: 0,5 szklanki posiekanych orzechów / płatków migdałowych
    troszkę tłuszczu i bułki tartej na oprószenie formy
    polewa:
    ¼ kostki margaryny
    1 łyżka kakao ciemnego
    1 łyżka cukru
    1 łyżka śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto murzynkowe z polewą czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto murzynkowe z polewą czekoladowa. 1. W rondelku zagotować margarynę, cukier, kakao, mleko – często mieszamy żeby nie przypaliło się.
    Zdjąć z ognia i odstawić masę do całkowitego ostudzenia. Do zimnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z
    proszkiem i na niskich obrotach miksujemy. Masa będzie bardzo gęsta. Oddzielamy żółtka od białek.
    Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ucieramy dalej. Dodajemy bakalie. Białka ubijamy na sztyw-no i
    Powolutku dodajemy do ciasta z masą kakaową. Ciasto wylewamy do formy mocno natłuszczonej i
    oprószonej bułka tarta. Pieczemy w 180°C ok. 30-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu i lekkim
    ostudzeniu murzynek polewą czekoladową.
    Wykonanie polewy:
    Wszystkie składniki dajemy do rondelka i na lekkim ogniu rozpuszczamy cały czas mieszając. Nie można
    dopuścić do zagotowania się polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować