Ciasto murzynkowe z polewą czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku zagotować margarynę, cukier, kakao, mleko – często mieszamy żeby nie przypaliło się.
Zdjąć z ognia i odstawić masę do całkowitego ostudzenia. Do zimnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z
proszkiem i na niskich obrotach miksujemy. Masa będzie bardzo gęsta. Oddzielamy żółtka od białek.
Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ucieramy dalej. Dodajemy bakalie. Białka ubijamy na sztyw-no i
Powolutku dodajemy do ciasta z masą kakaową. Ciasto wylewamy do formy mocno natłuszczonej i
oprószonej bułka tarta. Pieczemy w 180°C ok. 30-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu i lekkim
ostudzeniu murzynek polewą czekoladową.
Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki dajemy do rondelka i na lekkim ogniu rozpuszczamy cały czas mieszając. Nie można
dopuścić do zagotowania się polewy.
Komentarze