To jedno z ulubionych ciast Mojej Babci, jest wysokie, lekko wilgotne, przez co zachowuje długo świeżość, pysznie owocowe, no i ta kruszonka wieńcząca całość wypieku, po prostu nie sposób się oprzeć:)
Ciasto na maślance z owocami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować kruszonkę: Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. KASIĘ roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym tłuszczem zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.
Przygotować ciasto: Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę. Owoce oprószyć w mące pszennej, aby nie opadły na dno. Na ciasto wyłożyć jeżyny, maliny i jagody, posypać kruszonką.
Piec ok. 50-55 minut w temp. 175 st. C. Ostudzić ciasto na kratce kuchennej.
Komentarze