Delikatny puszysty biszkopt nasączony słodko kwaśnym ponczem, orzeźwiający krem o smaku limonki, całość zwieńczona pysznym czekoladowym musem, tworzy niebiańską całość i rozpływa się w ustach!
1 godz. 40 min
Składniki:
Ciasto- blaszka o wym 25/30 cm
6 jaj
13 dag mąki tortowej
2 łyżki budyniu śmietankowego
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
10 dag cukru
Masa limonkowa:
1/2 litra śmietany kremówki
2 limonki
25 dag sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Czekoladowy mus
10 dag mlecznej czekolady-dobrej jakości
10 dag gorzkiej czekolady
1 czubata łyżka masła
3 jajka
1 łyżka soku z limonki
3 łyżki cukru pudru
Poncz:
1 szklanka przegotowanej wody
wyciśnięty sok z 1/2 limonki
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
1 szklanka dżemu z cytrusów u mnie pomarańczowy
kakao do oprószenia
Ciasto limonkowe z czekoladowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum dodawać po łyżce mąki. Tak przygotowane ciasto wylać do blaszki wyłożonej pergaminem i piec 30 minut w temp 160*c. Wystudzone przekroić wzdłuż otrzymując dwa blaty.
2.Krem limonkowy:
Składniki masy muszą być dobrze schłodzone-najlepiej aby 12 godzin przed przygotowaniem kremu były umieszczone w lodówce- Limonki myjemy szczoteczką pod bieżącą ciepłą wodą, osuszamy ścieramy na drobnej tarce skórkę, z jednej wyciskamy sok,wszystkie składniki umieszczamy je w jednej misie, miksujemy mikserem aż krem będzie gęsty .
3.Poncz:
Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
4.Mus czekoladowy:
Czekoladę łamiemy, umieszczamy w miseczce razem z miękkim masłem, rozpuszczamy w kąpieli wodnej , mieszając aż masa będzie gładka i lśniąca, dodajemy do masy czekoladowej żółtka, sok z limonki i mieszamy rózgą kuchenną.Białka ubijamy osobno na sztywną pianę wsypując w trakcie cukier, gdy masa z białek będzie lśniąca wlewamy cienkim strumieniem masę czekoladową i delikatnie mieszamy aby nie stracić struktury piany.
6.Smarujemy kremem limonkowym, przykrywamy drugim blatem, znów nasączamy i wylewamy czekoladowy mus.Wkładamy ciasto na całą noc do lodówki.Aby mus dobrze stężał.Przed podaniem oprószamy ciemnym kakao.
Komentarze